Destin, karma si liber arbitru

2009-10-25 | Recomanda articolul prin Y!M
In general, oamenii nu sunt lamuriti in legatura cu notiunile de destin si karma deoarece unele explicatii sunt ambigue si nu se face o diferenta clara intre lectiile karmice si destin. Multi adera la parerea ca destinul si liberul arbitru nu pot exista impreuna.
In general, oamenii nu sunt lamuriti in legatura cu notiunile de destin si karma deoarece unele explicatii sunt ambigue si nu se face o diferenta clara intre lectiile karmice si destin. Multi adera la parerea ca destinul si liberul arbitru nu pot exista impreuna. Aceasta este si motivul pentru care o harta astrala este greu de explicat. Sunt multe aspecte neclare, iar prin acest articol dorim sa avem ca scop clarificarea unor notiuni de baza pentru a-ti intelege existenta.

Scopul vietii (numit si Dharma in sanscrita) este motivul pentru care te-ai incarnat in aceasta viata. Orice calatorie are o destinatie, are un scop. La fel, calatoria in aceasta viata are un scop. Pentru ca sa ajungem la acea ”destinatie” parcurgem un drum, acesta este destinul. Un calator in drumul sau poate sa intampine obstacole, ajutoare, sa calatoreasca usor sau sa se confrunte cu multe probleme. Destinul oamenilor este asemenea drumului pe care il parcurg in viata, poate fi mai usor sau mai dificil.

Amintiti-va de eroii din basme. Basmele cuprind intelepciunea poporului si ascund adevaruri spirituale. Pentru ca sa ajunga la scopul lor, eroii trebuiau sa treaca prin diferite probe, sa invete diferite lectii, sa demonstreze ca au calitati (ajuta pe altii, stiu sa iubeasca, sa vorbeasca politicos, nu sunt orgoliosi etc) si ca sunt capabili sa spuna ”Nu” viciilor (sa nu le lase influentati de vrajitoarea cea rea si de capcanele spiritelor rele etc). Erau testati si treceau printr-un proces de autodezvoltare pentru a ajunge la scopul lor.

Viata fiecaruia dintre noi are un scop. Pentru a atinge acest scop parcurgem un drum, mai usor sau mai dificil, numit destin sau calea vietii. Pe drumul vietii noastre suntem testati, prin diferite probe. Acestea au ca scop invatarea unor lectii (lectii karmice). Daca trecem cu bine aceste teste atunci putem merge mai departe si ne putem obtine rasplata, prin atingerea scopului drumului nostru. Eroii din basme se disting de oamenii obisnuiti prin faptul ca ei trec testele, pe cand altii le pica.

O greseala comisa de oameni este faptul ca se asteapta ca daca in astrograma lor este inscrisa un eveniment pozitiv acest lucru se va intampla obligatoriu. De exemplu, un barbat poate avea scopul vietii realizarea unei afaceri prospere si acumulare materiala. Scopul vietii este diferit la multa lume, dar poate si coincide la unii oamenii (poate fi casatoria din dragoste, autocunoastere, dezvoltare spirituala, dezvoltare intelectuala, realizarea unei afaceri, ajutarea omenirii, copiii, sa fie un lider politic etc.). Sa revenim la exemplul nostru, acest barbat daca are ca scop al vietii implinirea in plan financiar, nu este obligatoriu sa il si atinga! Pentru acest lucru el va avea de parcurs un drum mai greu sau mai usor, in functie de destin care ii ofera anumite oportunitati (ex: o ruda care il ajuta in afaceri) sau anumite piedici (ex: s-a nascut intr-o familie saraca).

Aici intervin doi factori: karma si liberul arbitru. Daca are o karma grea, atunci numarul de obstacole va fi cu mult mai mare. Daca are putina karma de ars atunci problemele vor fi mai usoare.

El are de invatat in viata sa (deci pe drumul destinului pe care il parcurge) cateva lectii (aceste lectii karmice si de viata sunt clar indicate in astrograma karmica), de exemplu omul nostru are de invatat sa isi faca prieteni. In cazul sau acest lucru va fi vital in atingerea scopului vietii sale, acela de a realiza o afacere. Alta persoana poate avea ca lectie, de exemplu organizarea banilor, altul sa invete sa aibe incredere in sine, etc. (exista o infinitate de posibilitati, din cauza aceasta harta astrala a unei persoane este UNICA). Revenim la omul nostru care trebuie sa invete sa isi faca prieteni si va fi testat daca a reusit sa faca acest lucru.

In cazul in care a reusit, atunci va fi ca eroul din basme care cu ajutorul prietenilor pe care si i-a facut pe drum a reusit sa isi duca la bun sfarsit menirea.

Insa daca nu invata lectia, daca isi tradeaza prietenii, este egoist, nu isi ajuta amicii, atunci va pica testul si nu isi va atinge scopul. Isi creaza karma negativa, va pierde bani, afacerea nu se va dezvolta si el nu va sti motivul. Se va mira deoarece in astrograma sa sunt indicati multi bani iar el se chinuie cu datoriile. Raspunsul este simplu: a picat testele vietii.

Pe durata unei vieti responsabilitate fata de sine insusi a fiecarui om este sa se autocunoasca si sa se autodezvolte.

Liberul arbitru joaca un rol important atunci cand omul are doua sau mai multe optiuni: poate opta pentru a face bine sau a face rau, pentru a-si schimba domiciliul sau nu, pentru a se certa sau a se impaca, pentru a se casatori din dragoste sau din interes etc.

Mana destinul este implicata in aceste optiuni: uneori soarta nu lasa omului prea multe optiuni, de exemplu in cazul unui accident de masina daca NU a fost vina sa acest accident sau in situatia in care un copil a fost abandonat la orfelinat etc. Aceste experiente care nu depinde de om, sunt cauzate de karma sa.

Insa omul este responsabil de toate experientele care sunt rodul propriilor alegeri!

Nu se poate spune ca un om a fost predestinat sa devina alcoolic: a fost alegerea sa. Se poate spune ca un om a fost predestinat sa devina artist, daca s-a nascut cu talent artistic iesit din comun. Acest talent a fost rodul unei karme pozitive. Totusi depinde de liberul sau arbitru daca va deveni artist, sau alcoolic.

In acest articol am vrut sa atragem atentia asupra responsabilitatii propriilor alegeri in viata. Prea multa lume de vina pe destin, pe ”noroc” si ”ghinion”.


2009-10-25 | Recomanda articolul prin Y!M
Alte articole din Ezoteric: